Σφραγίσματα

feeling

 

Έμφραξη ή αλλιώς «σφράγισμα» είναι η αναπλήρωση της χαμένης ουσίας του δοντιού, η οποία είχε αλλοιωθεί από τερηδονική βλάβη ή από τραυματισμό. Η έμφραξη συνήθως ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία. Τα δύο πιο χρησιμοποιούμενα υλικά στα οδοντιατρεία σήμερα είναι οι σύνθετες ρητίνες (γνωστές ώς «άσπρα» σφραγίσματα) και το αμάλγαμα (γνωστό και ώς «μαύρο» ή «μεταλλικό» σφράγισμα).
Ο οδοντίατρος κάνει χρήση αναισθησίας, εάν χρειάζεται, αφαιρεί τον τερηδονισμένο οδοντικό ιστό και τοποθετεί το έμφρακτικο υλικό με τρόπο ώστε να συμπληρώνει το χαμένο ιστό σε σωστή σύγκλειση και σχέση με τον υπόλοιπο οδοντικό φραγμό.

Πώς θα καταλάβω ότι κάποιο δόντι χρειάζεται σφράγισμα;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει μια τερηδόνα κυμαίνονται από κανένα μέχρι πόνο μετά από λήψη γλυκιάς τροφής ή πόνο στο κρύο ή ζεστό. Ο πόνος διαρκεί για λίγα δευτερόλεπτα μετά την απομάκρυνση της αιτίας πρόκλησης του. Η ευαισθησία που παρατηρείται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά την λήψη παγωμένων τροφών (π.χ. παγωτό) θεωρείται φυσιολογική εφόσον διαρκεί ελάχιστα και σταματά μετά από την απομάκρυνση της παγωμένης τροφής. Σε κάθε περίπτωση τελική διάγνωση για ύπαρξη ή όχι βλάβης σε δόντι μπορεί να δώσει ο οδοντίατρος σας.

  Παρατήρησα διάφορα μαύρα σημεία στα δόντια μου. Χρειάζονται σφράγισμα;

Τα μαύρα στίγματα στις επιφάνειες των δοντιών δεν σημαίνουν πάντοτε την ύπαρξη τερηδόνας, αλλά μπορεί να αποτελούν απλές χρωστικές από τις τροφές. Επίσης, όλες οι τερηδόνες δεν έχουν απαραίτητα μαύρο χρώμα. Ο οδοντίατρος σας είναι σε θέση να διαπιστώσει την ύπαρξη ή όχι τερηδόνας.

Ποιο είναι το καλύτερο υλικό, το αμάλγαμα ή οι ρητίνες για να σφραγίσω τα δόντια μου;

Δεν υπάρχει ιδανικό έμφρακτικο υλικό για όλες τις περιπτώσεις. Το κάθε υλικό έχει την δική του χρήση και πρέπει να επιλέγεται από τον οδοντίατρο ανάλογα με την περίπτωση. Σήμερα, λόγω των αυξημένων αισθητικών απαιτήσεων χρησιμοποιούνται περισσότερο οι σύνθετες ρητίνες.

Είναι το αμάλγαμα βλαβερό υλικό; Είναι αλήθεια ότι έχει απαγορευτεί η χρήση του σε κάποιες χώρες;

Το αμάλγαμα αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή υλικά και χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για περισσότερα από 100 χρόνια με επιτυχία και χωρίς προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Σε μια εποχή, όπου λόγω της εξελισσόμενης τεχνολογίας τα διάφορα οδοντιατρικά υλικά εξελίσσονται και αλλάζουν διαρκώς, το αμάλγαμα συνεχίζει να χρησιμοποιείται με μικρές αλλαγές στη σύστασή του. Πολλές κλινικές και εργαστηριακές μελέτες έχουν γίνει και δεν έχει αποδειχτεί καμία απολύτως συσχέτιση του αμαλγάματος με πρόκληση βλαβών στο ανθρώπινο σώμα. Ο υδράργυρος από μόνος του θεωρείται τοξικός για τον οργανισμό και ευθύνεται για την κακή φήμη του αμαλγάματος. Σε μια έμφραξη ο υδράργυρος παραμένει πάντα ισχυρά δεσμευμένος με τα υπόλοιπα υλικά του αμαλγάματος και δεν μπορεί να διαφύγει καθιστώντας το υλικό ασφαλές. Έχει μετρηθεί ότι η ημερήσια απώλεια υδραργύρου από τις εμφράξεις είναι κατά πολύ λιγότερη από την ημερήσια πρόσληψη υδραργύρου από διάφορες τροφές (πχ ψάρια).

Έκανα μια έμφραξη πριν από λίγες μέρες και νιώθω ενοχλήσεις. Τι να κάνω;

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια απλή ευαισθησία του δοντιού και θα περάσει σε λίγες μέρες. Εάν επιμείνουν για περισσότερο από μια βδομάδα, πρέπει να ειδοποιηθεί ο οδοντίατρος.

Πόσο καιρό αντέχει ένα σφράγισμα;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την αντοχή των σφραγισμάτων στο χρόνο, όπως η ικανότητα του ασθενή για σωστή στοματική υγιεινή, η συχνότητα λήψης και το είδος της τροφής , οι δυνάμεις μάσησης σε κάθε στόμα, η ποιότητα κατασκευής του σφραγίσματος, η ποιότητα των υλικών και το είδος του κ.α.