Λεύκανση

Η λεύκανση είναι η οδοντιατρική πράξη που αφαιρεί τις χρωστικές των δοντιών επαναφέροντας τα στο αρχικό τους  αρχικό ας πούμε “νεανικό”  τους χρώμα.
Η διαδικασία της είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του. Συνήθως είναι μια συνδυαστική τεχνική που περιλαμβάνει μία ή και περισσότερες συνεδρίες στο ιατρείο και την χρήση του νάρθηκα λεύκανσης στο σπίτι. Στο ιατρείο η κάθε συνεδρία έχει διάρκεια περίπου 1 ώρας, όπου μετά από την κατάλληλη προετοιμασία, ο λευκαντικός παράγοντας τοποθετείται στα δόντια και ενεργοποιείται από έναν καταλύτη. Αυτός μπορεί να είναι μια λάμπα ή LED ιώδους φωτός, ένα οδοντιατρικό laser ή να ενεργοποιηθεί από κάποιον άλλο χημκό παράγοντα.
Για την λεύκανση στο σπίτι, δημιουργείται στο εργαστήριο ένας εξατομικευμένος διάφανος μικρός νάρθηκας που ταιριάζει απόλυτα στα δόντια του ασθενή. Ο ασθενής φοράει τον νάρθηκα αυτό με το λευκαντικό gel για μια έως και οκτώ ώρες ανάλογα με την χημική σύσταση του gel. O νάρθηκας εφαρμόζει τόσο καλά στα δόντια με αποτέλεσμα πρακτικά ασθενείς να ξεχνάνε ότι τον φοράνε βλέποντας τηλεόραση ή κάνοντας δραστηριότητες.
Το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας λεύκανσης στον κάθε ασθενή είναι διαφορετικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα στα κίτρινα δόντια το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ενώ στα γκρί μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία λευκάνσεις για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η διάρκεια της λεύκανσης πάλι εξαρτάτε από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, καφές, κόκκινο κρασί, κάπνισμα ειδικά το πρώτο διάστημα μετά την λεύκανση επηρεάζουν το αποτέλεσμά της. Συνήθως χρειάζεται μια επανάληψη μικρότερης διάρκειας για την διατήρηση του αποτελέσματος ύστερα από έξι μήνες ή ένα χρόνο, ανάλογα την περίπτωση.
Η λεύκανση των δοντιών είναι μια ακίνδυνη θεραπεία όταν και εφόσον η διαδικασία αλλά και τα υλικά της ελέγχονται στο σύνολό τους από τον Οδοντίατρο. Οι σύγχρονοι και επώνυμοι λευκαντικοί παράγοντες δεν επηρεάζουν τους σκληρούς ιστούς του δοντιού αλλά ούτε και το αποδυναμώνουν.
Το λευκαντικό υλικό προκαλεί σε πολύ ήπιο βαθμό την αφυδάτωση και επιφανειακά απασβεστίωση στην αδαμαντίνη των δοντιών.
Εάν τηρηθούν σωστά οι οδηγίες του οδοντιάτρου η πιθανότητα εμφάνισης μια ελαφράς υπερευαισθησίας των δοντιών, αμέσως μετά την λεύκανση, θα μειωθεί στο ελάχιστο. Αυτή η ευαισθησία εξαφανίζεται συνήθως μετά από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες ή μετά από φθορίωση.
Σε περιπτώσεις υπερλεύκανσης ή σε ακραίες περιπτώσεις ανεξέλεγκτης λεύκανσης και με λευκαντικά αμφιβόλου προέλευσης μπορούν να υπάρξουν εκτεταμένες χημικές διαβρώσεις των δοντιών κ εγκαύματα των περιοδοντικών ιστών.
Tο κόστος της λεύκανσης δοντιών κυμαίνεται ανάλογα την μέθοδο και το αποτέλεσμα που θέλει ο κάθε ασθενής και διαμορφώνεται στο πρώτο ραντεβού ως εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.
 Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε αυστηρά και μόνο τους παρακάτω επώνυμους και εγκεκριμένους λευκαντικούς παράγοντες:
opalescenceimageszoom-whitening-logo-1