Όλοκεραμικα συστήματα και Ζιρκόνιο

zirconzervas
 Η εφαρμογή της πορσελάνης με την μορφή των μεταλλο – κεραμικών ακίνητων αποκαταστάσεων αποτελεί την βάση της αισθητικής οδοντιατρικής. Τα κλινικά αποτελέσματα και η αισθητική είναι ικανοποιητικά. Η αδιαφάνεια του μεταλλικού σκελετού δεν επιτρέπει την επιθυμητή ημιδιαφάνειας που παρουσιάζουν τα φυσικά μας δόντια, κυρίως στις αυχενικές περιοχές όπου το πάχος της πορσελάνης είναι μικρό και περιορίζει την φυσικότητα του χρώματος της αποκατάστασης. Η προσπάθεια εξέλιξης κεραμικών αποκαταστάσεων χωρίς μεταλλικό σκελετό οδήγησε στην δημιουργία των ολοκεραμικών συστημάτων.
 Οι ολοκεραμικές στεφάνες ή θήκες, κατασκευάζονται συνήθως στα πρόσθια δόντια και αποτελούνται αποκλειστικά από κεραμικό υλικό δηλαδή την πορσελάνη.
Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι έχουν άριστη αισθητική και χαρίζουν ένα νέο, λαμπερό χαμόγελο.Συνήθως χρησιμοποιήσουμε ολοκεραμικές θήκες όταν θέλουμε να επαναφέρουμε το δόντι στο αρχικό του σχήμα, να ενισχύσουμε ένα αποδυναμωμένο δόντι, να συγκρατήσουμε μία οδοντική γέφυρα, να καλύψουμε ένα οδοντικό εμφύτευμα.Επίσης, οι ολοκεραμικές θήκες μας προσφέρουν επιπλέον την δυνατότητα να κλείσουμε τα κενά μεταξύ των δοντιών, ή να καλύψουμε τα δόντια που έχουν χρωματιστεί ή έχουν ξεθωριάσει.Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι ολοκεραμικές στεφάνες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, διατηρώντας βέβαια τους κανόνες της καλής στοματικής υγιεινής.Η διαδικασία τοποθέτησης των ολοκεραμικών σταφανών είναι εντελώς ανώδυνη,η τοποθέτησή τους γίνεται σε περίπου τρεις επισκέψεις στον οδοντίατρο και δεν απαιτείται αναισθησία.


Ζιρκόνιο: Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί σαν υλικό σκελετών στις ακίνητες αποκαταστάσεις. Έχει εξαίρετικές φυσικές ιδιότητες σε επίπεδα αισθητικής αντοχής και βιοσυμβατότητας.
Αποτελεί την εξέλιξη των ολοκεραμικών συστημάτων .  Άρχισε να χρησιμοποιείται στην αισθητική οδοντιατρική για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο παρουσιάζει την μεγαλύτερη αντοχή οδοντιατρικού υλικού που διαθέτουμε και μπορούμε με αυτό να κατασκευάσουμε από μεμονωμένες στεφάνες, έως και γέφυρες.

Το ζιρκόνιο έχει λευκό χρώμα και μεγαλύτερη σκληρότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική. Οι στεφάνες ζιρκονίου συνδυάζουν την αισθητική των ολοκεραμικών και την αντοχή των μεταλλοκεραμικών κατασκευών. Είναι από τα πιο πρόσφατα υλικά στην οδοντιατρική και καλύπτουν ιδιαίτερες αισθητικές απαιτήσεις.

Για την κατασκευή τους απαιτείται ένα ειδικό μηχάνημα, το CAD/CAM, το οποίο δουλεύει με υπολογιστή. Μετά την παρασκευή «τροχισμό» του δοντιού και τα αποτυπώματα από τον οδοντίατρο, ο κεραμίστας οδοντοτεχνίτης με το σύστημα CAD ανιχνεύει, «σκανάρει» το αποτύπωμα και όλες οι λεπτομέρειες του τροχισμού που έχουν γίνει από τον οδοντίατρο μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή. Πάνω στον υπολογιστή σχεδιάζεται η θήκη και δίνεται εντολή μέσω του συστήματος CAM να την δημιουργήσει. Σαν αποτέλεσμα έχουμε προσθέσεις με τέλεια εφαρμογή, υπερβολικά μεγάλη αντοχή και άριστη αισθητική εικόνα.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο τα παρακάτω επώνυμα και πιστοποιημένα ολοκεραμικά συστήματα.

lava-zirconia

pic_empress