Εμφυτεύματα

implants1

 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μικρές βίδες από τιτάνιο τις οποίες τοποθετούμε χειρουργικά στην γνάθο και που παίζουν το ρόλο τεχνητής ρίζας δοντιού. Το τιτάνιο είναι ένα μέταλλο ελαφρύ και βιοσυμβατό.
Ο κύριος στόχος κατά την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι να επιτευχθεί άμεση στενή επαφή με το οστό της γνάθου. Αυτό δημιουργεί την απαραίτητη αρχική σταθερότητα, η οποία με την πάροδο του χρόνου  ενισχύεται με την περαιτέρω ανάπτυξη του οστού γύρω από το εμφύτευμα. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε οστεοενσωμάτωση και τα εμφυτεύματα αυτού του είδους τα πλέον πιο σύγχρονα και διαδεδομένα.

Μετά την πάροδο 2-3 μηνών που απαιτούνται για την οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος, αυτό χρησιμοποιείται σαν μια σταθερή βάση για να στηριχθεί μια οδοντιατρική αποκατάσταση όπως μια στεφάνη (θήκη) για την αντικατάσταση ενός μεμονωμένου δοντιού που λείπει ή μια γέφυρα για την αντικατάσταση αρκετών συνεχόμενων δοντιών ή ακόμα και μια τεχνητή οδοντοστοιχία για την αντικατάσταση όλων των δοντιών της γνάθου.

Ένα δόντι που αποκαθίσταται με τη χρήση ενός οδοντικού εμφυτεύματος αποτελείται από 3 κύρια μέρη:

Το εμφύτευμα: Είναι ένα κυλινδρικό εξάρτημα κατασκευασμένο από το βιοσυμβατό υλικό τιτάνιο, και μοιάζει με βίδα. Το εμφύτευμα έχει σπείρωμα εξωτερικά και είναι επικαλυμμένο με ειδικά υλικά που υποβοηθούν την οστεοενσωμάτωση. Αντικαθιστά το μή ορατό τμήμα του δοντιού που βρίσκεται κάτω από τα ούλα παίζοντας το ρόλο της τεχνητής ρίζας του δοντιού.
Το κολόβωμα: Το εξάρτημα αυτό του εμφυτεύματος τοποθετείται στην κορυφή του και χρησιμοποιείται για τη συναρμογή του εμφυτεύματος με την προσθετική αποκατάσταση.
Την στεφάνη: Είναι η προσθετική αποκατάσταση στεφάνη (θήκη) που αντικαθιστά το ορατό μέρος του δοντιού και έχει το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος του φυσικού δοντιού που λείπει. Οι στεφάνες μπορούν να είναι μεταλλοκεραμικές ή Ζιρκονίας.

Στο ιατρείο χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο τα παρακάτω επώνυμα και γνήσια εμφυτεύματα που συνοδεύονται από πιστοποιητικό εγγύησης γνησιότητας.

 

xive